HTML

Szabadság a munkahelyen

Ez a blog üzletről szól és nem politikáról.

Utolsó kommentek

Feedek

A szervezeti demokrácia tíz alapértéke

2011.11.29. 22:08 :: kekmunka

1. Célok és vízió

A demokratikus szervezetek tudják, miért léteznek (célok), merre tartanak, és mit szeretnének elérni (vízió). Ez biztosítja azt, hogy fegyelmezetten haladjanak a maguk számára kijelölt úton.

2. Transzparencia

A demokratikus szervezetek transzparensek. Nyíltan megosztják a munkatársakkal a pénzügyeket, a vállalati stratégiát és az agendát.

3. Párbeszéd és figyelem

A top-down monológok és a diszfunkcionális hallgatás sok vállalatot jellemez. E helyett a demokratikus szervezetek párbeszédre ösztönzik a munkatársakat, mely teljesen új nézőpontok és kapcsolatok felé nyitja meg az utat.

4. Méltányosság és méltóság

A demokratikus szervezetek kiállnak a méltányosság és az emberi méltóság mellett. Nem úgy kezelnek embereket, mint „valakik” és másokat úgy, hogy „senkik”.

5. Számonkérhetőség

A szabadság a munkában egyben nagyobb felelősséggel is jár. A demokratikus szervezeteknél kristály tiszta, hogy ki kinek és miért felelős.

6. Egyén és csoport

A demokratikus szervezetek az egyént ugyanannyira fontosnak tartják, mint a közösséget. A munkatársakat a közös célok elérése érdekében tett erőfeszítéseik és egyéni hozzájárulásuk alapján értékelik.

7. Választás

A demokratikus szervezetek törekednek arra, hogy a munkatársaknak értelmes választásokat biztosítsanak. 

8. Integritás

A demokratikus szervezetek értik, hogy a szabadság fegyelmet kíván meg és csak a morális és etikailag helyes viselkedés fogadható el.

9. Decentralizáció

A demokratikus szervezetek meggyőződnek arról, hogy megfelelően osztják meg a hatalmat (döntési jogokat) a munkatársakkal.

10. Visszajelzés és értékelés

A demokratikus szervezetek elkötelezettek az irányban, hogy a folyamatos visszajelzéseket a fejlődés szolgálatába állítsák. Hajlandóak tanulni a múltból és a „megtanult leckét” alkalmazni a jövőben.

Szólj hozzá!

Címkék: választás integritás párbeszéd demokrácia figyelem visszajelzés vízió emberi szervezet küldetés méltóság demokratikus méltányosság transzparencia szervezeti decentralizáció alapérték számonkérhetőség

A bejegyzés trackback címe:

https://kekmunka.blog.hu/api/trackback/id/tr843423139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása