HTML

Szabadság a munkahelyen

Ez a blog üzletről szól és nem politikáról.

Utolsó kommentek

Feedek

Reinventing Management for the 21st Century

2011.12.26. 18:42 :: kekmunka

azaz a vállalatirányítás újragondolása a 21. században.

Gary Hamel a Phoenix-i egyetem (USA) egyik konferencia sorozatának meghívott előadójaként beszél arról, hogyan kellene átalakulnia a vállalatirányítási modelleknek, ahhoz, hogy megfeleljenek a jövő (és a jelen) kihívásainak. A gyakorlatban alkalmazott modellek mind 150-200 évvel ezelőtt alakultak ki, miközben számtalan jelenség exponenciálisan nőtt, amire korábban nem volt példa. Mi vagyunk az első generáció, akiknek az életében maga a változás folyamata változik. Ez az első olyan kihívás, amellyel a modern vállalatoknak meg kell küzdeniük: alkalmazkodni kell a változáshoz, miközben a változás maga változik.

Gary Hamel szerint a mai vállalatirányítási modelleknek három kihívásra kell felelniük. A változáshoz való alkalmazkodás mellett a második kihívás a hiperversengés. Egy vállalatnak napról napra meg kell tudnia őrizni pozícióját, melyhez folyamatos innovációra van szükség.

A harmadik kihívás talán az egyik legsürgetőbb - mondja Hamel. Mi az, amivel egy vállalat meg tudja különböztetni magát a többitől? A tudás rohamosan terjed, a világ a transzparencia felé halad. Tehát a kérdés, milyen tudásbeli előnnyel rendelkezik egy vállalat és milyen gyorsan teremt új tudást. Az emberek tudása viszont nem birtokolható, csak kölcsönözhető: további kérdés az, hogyan őrizze meg egy vállalat a kiváló szakembereket és hogyan érje el azt, hogy saját szándékukból, elkötelezetten adják át kreativitásuk és tudásuk ajándékát a vállalatnak.

Hamel arról beszél, hogy mire van mindehhez szükség, honnan vehetünk jó példákat és mi a menedzsment "újra feltalálásának" célja.

Előadás: The Phoenix Lecture Series
Reinventing Management for the 21st Century

University of Phoenix, 2011

Gary Hamelről:

A London Business School vendég előadója: stratégiai és nemzetközi menedzsmentet oktat. A Management Innovation EXchange (MIX) alapítója, melynek küldetése, hogy megreformálja a menedzsmentet a 21. században. A Wall Street Journal 2008-ban a világ legbefolyásosabb üzleti gondolkodói közé sorolta Gary Hamelt. A Fortune a világ vezető üzleti stratégiai szakértőjének nevezte őt.
Website:
www.garyhamel.com
http://www.managementexchange.com/

 


 


 

 

Szólj hozzá!

Címkék: video innováció street menedzsment alkalmazkodás gary fortune management journal elköteleződés wall vállalatirányítás hamel

Nem babra megy a játék

2011.12.06. 00:50 :: kekmunka

A játék a gyermekek egyik alapvető tevékenysége, amely pótolhatatlan az egészséges és harmonikus testi-lelki-szellemi fejlődés szempontjából. A játék egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy intrinzik motivációval párosul, azaz önjutalmazó. Ez azt jelenti, hogy a cselekvés motivációja a cselekvésben rejlő élvezet. Az intrinzik motiváció olyan belső hajlam, amely az újdonság és kihívás keresésében nyilvánul meg, szoros kapcsolatban van vele a hatékonyság érzése, a spontán érdeklődés vagy a világ felfedezése (explorációja).

A játék kiválóan alkalmazható önképzésre (vagy a munkatársak készségfejlesztésére), új információk felfedezésére a munkahelyen is.

A pihenőbe, nyugiszobába, gumiszobába, chillbe - ki hogyan nevezi a helyiséget a nagy irodaépület nyolcadik emeletén - vásárolt csocsó-asztal is megfelel a célnak. A csapatépítő tréningek is a játékról szólnak.

Ji Lee, a Google Labs kreatív igazgatója is előszeretettel alkalmazza a játékot a kreativitás és tanulás elősegítésére. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyik játék, amelyet rendszeresen játszik tanítványaival a School of Visual Arts-ban és munkatársaival a Google-nél, frappáns, mulatságos vagy éppen tanulságos linkek cseréjéről szól. A játék lényege, hogy a résztvevők minden nap küldenek egymásnak egy linket, amit találtak az interneten. Valamit, ami kizökkenti őket a munkából és tágítja az elméjüket. Nap végén megszavazzák, hogy ki küldte a legjobb linket. Ji Lee játéka szórakoztató és egyben nagyon hasznos is, mert kirángatja a munkatársakat a rutinos munkavégzésből és valami teljesen új felé tereli a gondolataikat egy pár percre. Hiszen ez a kreativitás lényege! A játékosok jó dolgokat is tanulhatnak a körbeküldött linkekből (vagy éppen taníthatnak egymásnak). Ráadásul ez a fajta verseny pozitív előnnyel is jár: mindenki nyer rajta.

Amikor ezt elmeséltem egy vállalatvezetőnek, rögtön az volt a kifogása, hogy "Persze, jó ez, de nehogy már az internet böngészésével töltsék a dolgozók az időt minden nap." Egy kis rugalmassággal a játék szabályai átalakíthatók. Lehet heti versenyt is szervezni. Hetente 5-10 percet ezzel tölteni nem nagy bűn és nem feltétlenül kell munkaidőhöz kötni. (Lehet, hogy valaki pusztán a játék kedvéért fog otthon keresgélni a neten és nem azért, mert addig sem kell dolgoznia?) A link témáját meg is lehet határozni, például adott projekthez kapcsolódóan.

És persze, ki lehet találni új játékokat is. :)

Bíztatok mindenkit, hogy ha ismer olyan játékot, amit munkahelyi környezetben lehet alkalmazni a munkatársak kreativitásának és (ön)képzésének elősegítésére, írja meg a többieknek és nekünk kommentbe. Ez a blog a jó gyakorlatok megosztásáról szól.

A jövőben is bíztatok mindenkit, hogy ha van ötlet, azt osszuk meg egymással. Én ma egy idézettel kedveskedem olvasóimnak George Bernard Shaw, Nobel-díjas írótól:

“If you have an apple and I have an apple and we exchange these apples then you and I will still each have one apple. But if you have an idea and I have an idea and we exchange these ideas, then each of us will have two ideas.”

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: google játék tanulás idézet motiváció kreativitás intrinzik

A szervezeti demokrácia tíz alapértéke

2011.11.29. 22:08 :: kekmunka

1. Célok és vízió

A demokratikus szervezetek tudják, miért léteznek (célok), merre tartanak, és mit szeretnének elérni (vízió). Ez biztosítja azt, hogy fegyelmezetten haladjanak a maguk számára kijelölt úton.

2. Transzparencia

A demokratikus szervezetek transzparensek. Nyíltan megosztják a munkatársakkal a pénzügyeket, a vállalati stratégiát és az agendát.

3. Párbeszéd és figyelem

A top-down monológok és a diszfunkcionális hallgatás sok vállalatot jellemez. E helyett a demokratikus szervezetek párbeszédre ösztönzik a munkatársakat, mely teljesen új nézőpontok és kapcsolatok felé nyitja meg az utat.

4. Méltányosság és méltóság

A demokratikus szervezetek kiállnak a méltányosság és az emberi méltóság mellett. Nem úgy kezelnek embereket, mint „valakik” és másokat úgy, hogy „senkik”.

5. Számonkérhetőség

A szabadság a munkában egyben nagyobb felelősséggel is jár. A demokratikus szervezeteknél kristály tiszta, hogy ki kinek és miért felelős.

6. Egyén és csoport

A demokratikus szervezetek az egyént ugyanannyira fontosnak tartják, mint a közösséget. A munkatársakat a közös célok elérése érdekében tett erőfeszítéseik és egyéni hozzájárulásuk alapján értékelik.

7. Választás

A demokratikus szervezetek törekednek arra, hogy a munkatársaknak értelmes választásokat biztosítsanak. 

8. Integritás

A demokratikus szervezetek értik, hogy a szabadság fegyelmet kíván meg és csak a morális és etikailag helyes viselkedés fogadható el.

9. Decentralizáció

A demokratikus szervezetek meggyőződnek arról, hogy megfelelően osztják meg a hatalmat (döntési jogokat) a munkatársakkal.

10. Visszajelzés és értékelés

A demokratikus szervezetek elkötelezettek az irányban, hogy a folyamatos visszajelzéseket a fejlődés szolgálatába állítsák. Hajlandóak tanulni a múltból és a „megtanult leckét” alkalmazni a jövőben.

Szólj hozzá!

Címkék: választás integritás párbeszéd demokrácia figyelem visszajelzés vízió emberi szervezet küldetés méltóság demokratikus méltányosság transzparencia szervezeti decentralizáció alapérték számonkérhetőség

Üdvözlünk egy új világban!

2011.11.29. 21:55 :: kekmunka

Egy olyan világban, ahol nem a félelem, hanem az elégedettség és elkötelezettség motiválja az embereket munkájuk során.

Hihetetlenül hangzik, igaz? Pedig ez nem egy utópia, hanem a körülöttünk lévő valóság.

Mi, akik írjuk ezt a blogot, hiszünk abban, hogy a szabadság a kreatív és produktív munkavégzés előfeltétele.

A "demokrácia" kifejezést gyakran kötjük pártokhoz vagy politikához. Ezen a blogon politika nem lesz! Ezt megígérhetjük.

 

Mit is jelent akkor a szervezeti demokrácia és miben különbözik a politikai értelemben vett demokráciától?

A szervezeti demokrácia egy olyan rendszer, amely a félelem helyett a szabadságon alapul. Egy olyan módja a szervezetek felépítésének, amely fokozza az emberekben rejlő lehetőségek kiteljesedését.
A demokrácia kifejezés a görög demos (nép) és kratein (uralkodni) szavakból származik. Jelentése: a nép uralma.

Tehát a szervezeti és a politikai demokrácia alapelve közös: hagyni az embereket kormányozni és hagyni, hogy meghatározzák saját sorsukat. Amiben különböznek, az a környezet. A politikai demokrácia állami, a szervezeti demokrácia szervezeti, vállalati (üzleti) környezetben létezik.

Miért pont kék?

A kék a szabadság egyetemes színe. A "kék munka" egyet jelent a szabad munkavégzéssel, a szabadsággal a munkahelyen.

 

Célunk, hogy közelebb hozzuk a szervezeti demokrácia fogalmát Olvasóinkhoz. Be fogjuk bizonyítani, hogy létjogosultsága van és nem egy ködös, távoli utópia képe ez, hanem a valóságban létező vállalatirányítási forma.

Küldetésünk, hogy minél több vezető olvassa blogunkat és merítsen ötletet saját napi gyakorlatához.

Víziónk, hogy megreformáljuk a vállalatirányítást egy olyan rendszer népszerűsítésével, mely hosszútávon hozzájárul a szervezetek versenyképességéhez és fenntarthatóságához, illetve fokozza az emberi potenciál kiteljesedését.

 

Rögtön az első posztban szeretnénk kérni két dolgot. Kérünk titeket, hogy ne vegyétek rossz néven, de tegeződni fogunk. Nem udvariatlanságból, hanem azért, mert így közvetlenebbé és barátságosabbá válik a kommunikáció. A másik kérésünk az, hogy írjatok nekünk! A visszajelzések nagyon fontosak számunkra és nekünk mindenki számít.

 

Reméljük, hogy írásaink elgondolkodtatóak és provokatívak lesznek.

Kellemes és hasznos itt töltött időt kívánunk!

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia világ kék vízió politikai küldetés szervezeti